Деца садят цветя: Интеркултурни градини като зелени мостове

Анна Кръстева и Ванина Нинова

Интеркултурните градини са зелени мостове, които свързват деца от различни страни и култури, а всички нас – деца, учители, родители, граждани – с природата. Всяка култура опоетизира природата. Розата е емблематична за българската идентичност, а червената роза е национално цвете на Иран и Ирак. Когато казваме лале, мислим за Холандия, но то е национално цвете и на Турция, и на Афганистан. Сирийците тачат жасмина, финландците брезата и момината сълза. 

На 11 октомври 2021 г. в гр. Харманли и в с. Българин, община Харманли, се проведе инициативата „Интеркултурни градини като зелени мостове“. Деца от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан засадиха цветя и фиданки в училищата, където учат, играят и израстват заедно. След засаждането във всяко училище имаше и кратка интеркултурна програма, подготвена от учениците и техните учители специално по случай събитието.

Началото на инициативата „Интеркултурни градини като зелени мостове“ бе дадено в ОУ „Христо Ботев“, с. Българин, където, въпреки дъжда, учениците, сред които деца от България и Сирия, с голям ентусиазъм посрещнаха идеята и растенията и се захванаха с тяхното засаждане. Учениците показаха отлични познания по засаждането на различни дръвчета и цветя. В НУ „Отец Паисий“ гр. Харманли специалната интеркултурна програма зарадва гостите с песни и танци, изпълнени от учениците, както и с емоционален рецитал на стихотворения на български език от двама ученика  – от Ирак и от България. Инициативата продължи в НУ „Алеко Константинов“, гр. Харманли, където учат деца от Ирак, Афганистан и България. Там богатата културна програма, подготвена от учениците, включваше рецитал, музикално изпълнение и няколко танца. В СУ „Неофит Рилски“ в Харманли гостите бяха приветствани в стихове, сътворени от учителката по Български език и литература – г-жа Виолета Желева: 

Добре дошли при нас на този ден

            на приятелството и цветята посветен.

            С радост ви приветстваме  и 

            с гордост  ви споделяме, че 

            земята, която най-много обичаме

            и нейното име с трепет изричаме,

            това е България – нашата родина,

            прекрасна, слънчева, китна градина!

Вдъхновени от идеята на „Интеркултурни градини като зелени мостове“, учениците  от СУ „Неофит Рилски“ впечатлиха всички присъстващи с танцовите изпълнения на Фолклорен клуб „Накит“ и с музикалните изпълнения на българска народна песен и на мелодия на гайда. В края на срещата точно до входа на училището децата с радост засадиха първото дръвче, а учители споделиха, че при тях „днес цветята се оказаха своеобразен мост между децата – представители на различни етноси и култури“.  В двора на Професионалната гимназия по електропромишленност и текстил „Захари Стоянов“ в Харманли сътворяването на пъстра интеркултурна градина, в рамките на инициативата, стана възможно благодарение на ентусиазма на учениците от клубовете по интереси  „Eco friends“ и  „Моден дизайн“. Децата от гимназията с радост избираха кое цвете да посадят в зависимост от своите предпочитания, споделяха интересни факти за него и дори рисуваха. Ученичка от 11 клас нарисува „цветен мост“ между различните култури. Екипът на училището публикува след инициативата чудесен видео клип, който ни пренася в зелено-креативната атмосфера и завършва по следния начин: „Всички ние сме цветя от една интеркултурна градина“. Още едно училище в Харманли – ОУ „Иван Вазов“, в което учат деца от Афганистан, Сирия и България, с ентусиазъм и нови идеи се включи в инициативата „Интеркултурни градини като зелени мостове“. 

Талантливи и активни ученици, креативни учители и директори, вдъхновяващи и емоционални интеркултурни програми. Една интеркултурна и зелена кауза, която се превърна в голям празник за всички участници.  

Инициативата „Интеркултурните градини като зелени мостове“ е организирана от  екипите на CERMES (Център за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания) и Каритас. Тя се реализира с подкрепата на проекта Matilde (H2020). 

Matilde е финансиран от Рамковата програма на Европейския съюз за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства № 870831.