Стажантската програма във ВКБООН през погледа на практикантите

Стажантската програма във ВКБООН през погледа на практикантите

Задължителната практика на специалност „Арабистика“ на СУ „Климент Охридски“ се провежда в рамките на четвърти курс, като вече втора учебна година Агенцията на ООН за бежанците приема група студенти на практика. Мартина Друмева е една от практикантките от втората група във ВКБООН. Нейният интерес по темата се заражда още в първи курс, когато за кратко тя участва като доброволец в проект „Бежанци“ на Си Ви Ес – България и Каритас София. По това време помага с преподаване на български език на деца бежанци в РПЦ „Враждебна“ в София. Вече преминала и практиката във ВКБООН, тя казва, че е много доволна и споделя, че за нея и колегите ѝ тя е била изпълнена с нови познания и възможности. Мартина обобщава, че всички са много щастливи, всеки е извлякъл ползи и виждат тази сфера като перспектива за бъдещо развитие.

Нейната първоначална мотивация е самият арабски език и досегът с носители на езика. Практиката продължава три месеца от края на октомври 2020 г. до края на януари 2021 г., като започва с обучение и преминава в работа по екипи с ментори от ВКБООН. Мартина разказва, че комуникацията и дейностите, въпреки пандемичната обстановка, е вървяла гладко: Чувахме се на всеки две седмици, за да поддържаме връзката, имахме различни групи. Някои бяхме в няколко активности, други имаха по една. Поддържахме връзка онлайн между студентите и по имейл с представителите от ВКБООН. Практиката мина като сън и ни беше много интересно.

Ситуацията с пандемията от COVID-19 Мартина описва като ограничаваща, но и даваща възможност: От една страна, не успяхме да се срещнем лице в лице с бежанци и да бъдем поставени в реални ситуации с тях. Това беше минус на ситуацията, но въпреки това въвеждащото обучение беше изключително полезно и успя да ни представи средата и ситуацията на бежанците. От друга страна, това, че бяхме онлайн, ни позволи да сме по-гъвкави, не ни натовари толкова много като време, беше и полезно, и приятно, и ни даде възможността ние да развиваме нашите идеи. Всеки можеше да развива също уменията като проактивност и далновидност.

Дейностите, върху които работят практикантите, са предложени от самите тях, като експертите от ВКБООН ги подкрепят и насочват в процеса на работа. Мартина разказва: Това, което успяхме да осъществим, са едно клипче с интервюта с хора, които са се установили в България, което е преведено на арабски и български. Друго видео е едно стихотворение, което е на български и на арабски, спряхме се на „Математика“ на Петя Дубарова, понеже Хайри Хамдан го е превел чудесно на арабски. Идеята беше ние като арабисти да го кажем на арабски, а деца бежанци, които се обучават в български училища, да го кажат на български и накрая да дадем някакви факти как се увеличава броят на децата бежанци, които посещават български училища. За съжаление, заради пандемията не успяхме да се свържем с деца. Друга активност беше преводи на статии, 6-7 статии се преведоха. Преведохме страницата на Бежанския консултативен съвет на арабски език. Направихме и проект, който е свързан с рецепти, свързахме се с различни жени бежанки, Линда Ауанис от Съвета на жените бежанки ни даде техните координати, те ни дадоха рецепти, които ние преведохме на български. Една от колежките пробва и сготви рецептите. Друга инициатива беше свършена от колега, който създаде доклади, които описват  обучението по математика и английски език на децата в начално училище в Сирия и Ирак. Тези материали ще бъдат използвани и в училища от учители, като по този начин имаме и продукти, които не са само за повишаване на осведомеността по темите за бежанците, но ще се използват в практиката.

Самата Мартина работи по преводите, стихотворението и рецептите, като изразява задоволството си, че е имала възможност да допринесе с това, което учи, арабския език. Оценява като важна и обратната връзка, която са получили в края на практиката, която допълнително е засилила техните умения как да общуват с бежанци, с араби, какви въпроси да задават. Мартина оценява високо реализирането на идеите: Научихме се на повече отговорност, всеки да работи по негов проект по време на практиката в Комисариата. Всеки стана по-отговорен, по-целеустремен, това също усъвършенствахме, имахме ясен план какво да правим и постигнахме добри резултати.

Материалите, които създават студентите по време на практиката, могат да се намерят на уеб платформата Digital Student Lab.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *