5 начина да подкрепим бежанците по време на пандемията

5 Май 2020г.

 

Коронавирусът промени неимоверно живота ни. Страхуваме се, че близките ни ще се заразят, а ние живеем изолирани от приятелите и роднините си. Някои от нас дори плакаха за онези, които болестта ни отне. Въпреки това, историите от света, разказващи за надежда, решителност и благодарност, ни напомнят, че не сме сами.

Много бежанци добре знаят какво е да си изолиран, откъснат от мрежите за подкрепа и изпълнен със страх за бъдещето. По време на тази криза станахме свидетели на безброй примери как бежанците отвръщат по прекрасен начин на общностите, които са ги приели – приготвят храна за медиците на първа линия, пазаруват за възрастните, даряват провизии и използват своите умения – все пак немалко от тях са лекари и медицински сестри.

Ние искаме и бежанците да знаят, че сме до тях във всеки момент от кризата. Ето и пет начина, по които и вие може да проявите солидарност към тях:

 

  1. Присъединете се към културен или езиков онлайн обмен с бежанци

           

Сред бежанците има експерти в областта на езика, изкуството и музиката, както и учители, лекари и медицински сестри, притежаващи разнородни дарби и умения. Културният обмен посредством Интернет предоставя възможност на онези, принудени да бягат от войни или преследване, да споделят от дома си своите умения и таланти с новата общност, от която са част. Възможно е хората, останали у дома, търсещи нови езици, които да научат, нови гозби, които да приготвят, или нови хобита, с които да се захванат, да попаднат на онлайн уроци в Интернет. Можете например да потърсите сайта „NaTakallam“ – той донася допълнителен доход на бежанците, а междувременно дава възможност на всички по света да научат чужд език.

 

  1. Помогнете на децата да се запознаят с опита на бежанците и да учат с тях

 

ВКБООН предоставя набор от материали, които да подпомогнат учители, родители и други в обучението на учениците от началните и средните училища относно проблемите на бежанците, търсещите закрила, разселените лица и лицата без гражданство, както и видеа, дейности и учебни планове, които да обяснят на децата защо тези хора бягат от домовете си и защо е нужно да се отнасяме с тях с доброта и достойнство. Материалите ги запознават и с фактите, относно разселените лица по света. Разделени са на секции, с оглед на възрастта на обучаващия се. Предоставени са и поетапни инструкции за обучението. Този набор от материали е безплатен.

 

  1. Подкрепете предприятия, които са собственост на бежанци (или такива, които подпомагат бежанците)

Бежанците предприемачи и собственици на предприятия помагат на местната икономика да процъфти. Когато пазарувате онлайн от вкъщи, помислете да направите покупка от магазин, който е собственост или е управляван от бежанци.

 

  1. Помислете за виртуален клуб за книги, който да включва книги от автори бежанци или да се обменят книги за бежанския опит с по-малките читатели

Списъкът с книги, съставен от ВКБООН и Нюйоркската обществена библиотека, отразява приноса на различни писатели –бежанциили деца на насилствено разселени семейства. Тези шест книги, написани от канадци, учат младите читатели за решителността на децата бежанци.

 

5.Дарение

Знаем, че в тези времена на несигурност, грижата за семейството и приятелите е на първо място. Обаче, ако имате нещо в излишък, можете да го предоставите. Молим ви да не забравяте, че войните и преследванията не спират, дори и по време на епидемията. ВКБООН продължава да предоставя животоспасяваща помощ, бягащи от насилие и конфликти, като същевременно работи за справяне с разпространението на коронавируса. Обучаваме здравни работници, осигуряваме хигиенни консумативи като сапун и кухненска хартия и подкрепяме националните здравни служби. Вашето дарение ще помогне на тези усилия.

 

Източник: https://www.unhcr.org/ar/news/stories/2020/5/5eb155954.html?fbclid=IwAR2m_Tz95k5mecxUNhqjT7kcxouzwhFZl4Gk0yV5HQQ5WT6TON63ox63yJQ