Списъкът на Кейт Бланшет с „филми на надеждата”, които да изгледаме по време на локдауна

Изборът на тези филми подчертава значението на това да се осъществи връзка с другите и отдава признание на подкрепата, която хората окозват на своите общности.

17 Април 2020 г.

Кейт Бланшет споделя личен списък с филми, изпълнени с надежда, за да помогне на хората извън домовете им в условията на тази глобална пандемия. (под снимката)

На любителите на филмовото изкуство по време на локдауна не им се налага да търсят повече филми. Актрисата, режисьор и посланик на добрата воля към ВКБООН, Кейт Бланшет, днес представи списък с няколко филма, които вдъхновяват и изпълват с надежда в тези тежки и нестабилни времена.

Носителката на награда Оскар, Бланшет заедно със сътрудничеството на  IMDb, онлайн база данни за филми, създаде списък с нейните топ шест най-любими филма под заглавието „Филми на надеждата”, като се акцентира върху филми на теми като човешката упоритост, изолация и какво означава човек да има дом и да носи в себе си надеждата.

Изборът на тези филми поставя фокус върху значението на връзката с другите, отдава признателност на хората, окозващи подкрепа на своите общности, както и има за цел да припомни на всички за бежанците по цял свят, които са изложени на особен риск по време на пандемията.

„Представете си за един момент, какво ли би било да сте в пренаселен бежански лагер, заедно със заплашващата опасност от Ковид-19?”

Във видео, заснето от нея в дома ѝ, тя казва: „Бежанците са сред най-уязвимите в света. Представете си само как бихте се чувствали, ако сте в пренаселен бежански лагер заедно с опасността от вируса, където има ограничен достъп до сапун и течаща вода, а социалното дистанциране е почти невъзможно”. Тя добави: „Семейства в подобна ситуация са по-уязвими от всякога, а служителите на ВКБООН остават там и вършат своята работа”.

Списъкът на Кейт Бланшет е достъпен в сайта на IMDb и включва:

  1. Capernaum от режисьора Надин Лабаки
  2. Shoplifters, режисиран от Хироказу Корееда
  3. News from Home, режисиран от Шантал Акерман
  4. The Other Side of Hope, режисиран от Аки Каурисмаки
  5. Babel, режисиран от Алехандро Г. Иняриту
  6. The Joy Luck Club, режисиран от Уейн Уанг

Потребителите на IMDb могат да включат тези заглавия, както и други, в техния  списък за гледане в сайта/ IMDb Watchlist.

Бланшет, оказвайки признателност към щедростта на общностите, подкрепящи жизненоважната работа, насочена към подпомагане на засегнатите от коронавируса, призовава, също така хората да обмислят да направят дарение за работата, извършвана от ВКБООН, като например обучението на медицински работници, осигуряване на жизненоважни средства, които подпомагат ограничаването на разпространението на вируса сред уязвимите бежанци от всички краища на света.

Може да дарите тук за работата на ВКБООН за справяне с вируса.

 

Източник: https://www.unhcr.org/ar/news/latest/2020/4/5ea024384.html