Сирийските бежанци подават ръка на хората, изложени на най-голям риск от коронавируса в Швейцария

Мрежа от сирийци осигурява жизненоважен мост към външния свят на швейцарците, които имат най-голяма нужда като възрастни и изолирали се

От: Тим Гайнор и Елизабет Диаз Санмартин
27.03.2020 г.

Като пенсиониран лекар, живеещ сам в Швейцария, Мария Клод се притеснява как да намали излагането си на риск от коронавируса. Тогава телефонът ѝ прозвънява. С нея говори ШадиШахада, сирийски бежанец, за да я попита как може да ѝ помогне.

Мария Клод, която е в края на шейсетте си години и чиито големи деца живеят на стотици мили в Германия и Австрия, казва : “Когато  коронавирусът започна, той ми звънна веднага и ме попита „Имате ли нужда от нещо?“ Стана като един от синовете ми“.

В стремежа  си да намери практични начини да помогне на другите в страната, която му е осигурила безопасност, Шади бързо мобилизира мрежа от доброволци в Женева и Лозана с цел да напазаруват и изпълняват поръчки на възрасни, немощни и други, които са изложени на най-голям риск от пандемията.

Общността на сирийските бежанци започна да работи, благодарение на дълбокото им чувство за отговорност към хората, нуждаещи се от помощ, и заради дългогодишния им опит в оцеляването в ситуация на опасности и несигурност.

„Преживяхме и все още преживяваме криза като бежанци и това  вероятно ни постави в по-добра позиция да осъзнаем, че има криза и как да помогнем“ – казва Шади, на 34 години от Дераа в Южен Дамаск, който е пристигнал в Швейцария през 2013 г.

Швейцария, с население от 8,5 милиона жители, има над 11 000 потвърдени случаи на заразени с коронавирус, което я прави една от десетте най-засегнати страни по света.

„Ние сме група сирийски бежанци  и сме готови да Ви помогнем, като пазаруваме вместо Вас“

Когато пандемията беше обявена, съпругата на Шади, Регула, която е швейцарка и има възрастни родители, осъзнава, че много хора имат нужда от помощ. Тя  се обръща към Шади да мобилизира сирийските му приятели, които започват да поставят брошури във фоайетата на блоковете и пред входовете на пазарите.

„Ние сме група сирийски бежанци и сме готови да Ви помогнем да си останете у дома, като пазаруваме вместо вас“ – гласи цветният плакат, който предоставя и имейл адрес aidederefugies@gmail.com на тези, които се нуждаят от помощ. Шади проверява имейлите и назначава доброволци в квартала, където се отправят няколко пъти на ден, за да напазаруват при поискване.

„Една жена ми се обади и ми каза: „Аз не съм бежанка, мога ли да се възползвам от тази услуга?“, а аз ѝ отговорих: „Разбира се. Сега всички сме бежанци.“ – казва Шади, който работи за женевската хуманитарна организация.

За да се намали шансаът от заразяване с коронавирус или разпространението му, Шади настоява, че доброволците трябва да следват по-строгите здравни указания.

Прочетете също : Блог на живо: Бежанците и коронакризата

Шади казва, че целта на тази кампания е „да се помогне на хората да останат в сигурната си зона. В този случай безопасната им зона е жилището им. Заради това е важно да се наблегне на безопасността“.

Той добавя: „Тези хора се предпазват, но също така предотвратяват да не се срине здравната ни система. Ние трябва да ги подкрепим“.

Разпадането на здравните услуги е нещо, на което милиони сирийци стават свидетели през деветте години на война в тяхната страна особено когато болниците се превърнаха в мишена“.
„Така че ние знаем какво е да се разпадне здравната система. Познаваме хора, които са починали от леки наранявания, защото не са получили никакво лечение, и не искаме да стигнем до там.  Ако работим заедно, ще подкрепим здравната система“ – казва Шади.

Доброволците на групата са инструктирани да мият ръцете си добре, да носят предпазни ръкавици, да дезинфектират торбичките за пазаруване, да спазват дистанция с хората, да ограничат социалното си общуване с тези, на които помагат, както и да ограничат телефонните разговори.

 „Подкрепям, насърчавам и каня хората да заемат тази идея и да я реализират“

         Мрежата включва 26 доброволци, осемнадесет от които са сирийци. Досега групата изчислява, че е пазарувала за 100-200 души в Женева и Лозана, докато доброволческата мрежа се разраства с всеки изминал ден. Регула, специалист по комуникации, която излезе с идеята, се надява тази инициатива да вдъхнови да вдъхнови други хора.

Тя казва: „Надявам се, че хората, които са в състояние да направят нещо, да помогнат, така че тези, които не трябва да имат никакъв социален контакт, да си останат вкъщи.“

„Всеки може да го направи. Всичко, което трябва да направите, е да отпечатате брошурата и да я закачите във вашата сграда или в супермаркета“ – добавя тя.

Шади иска всеки, който чете тази история, да направи това в своята общност и заявява: „Подкрепям, насърчавам и каня хората да заемат тази идея и да я реализират“.

Ако във всяка сграда имаме по един човек, който може да помогне, то това ще се помни с десетилетия.

 За написването на историята допринесоха Силви Франсис и Ауд Морел.

 

Източник: https://www.unhcr.org/ar/news/latest/2020/3/5e7e35474/%D9%84%D8%A7%D8%AC%D8%A6%D9%88%D9%86-%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D9%88%D9%86-%D9%8A%D9%85%D8%AF%D9%88%D9%86-%D9%8A%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%88%D9%86-%D9%84%D9%84%D8%A3%D8%B4%D8%AE%D8%A7%D8%B5-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%83%D8%AB%D8%B1-%D8%B9%D8%B1%D8%B6%D8%A9-%D9%84%D8%AE%D8%B7%D8%B1-%D9%81%D9%8A%D8%B1%D9%88%D8%B3-%D9%83%D9%88%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7-%D9%81%D9%8A-%D8%B3%D9%88%D9%8A%D8%B3%D8%B1%D8%A7.html