До средата на 2020 г. принудителното разселване е надхвърля 80 милиона души

Жена, търсеща убежище от Конго, заедно с шестмесечното си дете в Зомбо, Уганда, близо до границата с Демократична република Конго, през юли 2020 г. (текст под снимка 1) © UNHCR/Rocco Nuri

 

Броят на новите молби за предоставяне на международна закрила са намалели с една трета в сравнение с първата половина на 2019 г.

09 декември 2020 г.

 

Докато пълната картина за 2020 г. тепърва предстои да бъде установена, ВКБООН изчислява, че принудителното разселване в световен мащаб е надхвърлило 80 милиона души до средата на изминалата година според доклад за тенденциите в глобалното принудително разселване, публикуван на 9-ти декември 2020 г. в Женева.

В началото на 2020 г. данните сочат, че 79.5 милиона са напуснали домовете си поради преследване, конфликти и нарушаване на човешките им права. От тях 45.7 милиона са вътрешно разселени хора, 29.6 милиона са бежанци и други, които са били принудени да напуснат страните си, както и 4.2 милиона търсещи убежище. Съществуващите и новите конфликти, както и коронавирусът повлияха на живота на всички тях през 2020 г.

Конфликтите и преследванията продължиха, въпреки извънредния призив през месец март на генералния секретар на ООН за глобално прекратяване на военните действия, докато светът се бори с пандемията. Насилието в Сирия, Демократична република Конго, Мозамбик, Сомалия и Йемен доведе до нови разселвания през първата половина на 2020 г. Регистрирани бяха значително много нови случаи на разселване и в региона на Централен Сахел в Африка, тъй като цивилните там са изложени на жестоко насилие, включително изнасилване и екзекуции.

Филипо Гранди – върховен комисар на ВКБООН – казва: „С удвояването на принудителното разселване през последното десетилетие международната общност не успява да запази мира”. И добавя: „Сега се намираме на прага на поредния мрачен етап, който ще продължи да расте, освен ако световните лидери не спрат войните”.

За хората, които са принудени да избягат, коранавирусът се е превърнал в още една криза, по отношение на тези, свързани със закрилата и поминъка, в допълнение към глобалната извънредна ситуация в областта на общественото здраве. Вирусът вече наруши всички аспекти от човешкия живот и драстично влоши съществуващите предизвикателства, пред които са изправени принудително разселените лица, както и лицата без гражданство.

Някои от предприетите мерки за спиране разпространението на коронавируса затрудниха бежанците да стигнат до безопасни зони. В разгара на първата вълна на пандемията, през април, 168 държави затвориха, напълно или отчасти, границите си, като 90 държави от тях не правят изключение за хората, търсещи убежище. От тогава, заедно с подкрепата и експертния опит на ВКБООН, 111 държави са намерили прагматични решения, за да гарантират, че техните системи за убежище работят, напълно или частично, и същевременно вземат необходимите мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Въпреки тези мерки се наблюдава спад на молбите за убежище с една трета в сравнение със първата половина на 2019 г. Междувременно основните фактори, водещи до конфликти в световен мащаб, остават без решение.

По-малко на брой трайни решения за разселените лица бяха намерени през 2020 г. в сравнение с предишни години. Само 822 600 души са се завърнали у дома, като 635 000 от тях са били вътрешно разселени. Регистрирани са 102 600 случая на доброволни репатриации през първата половина на годината. Процентът завърнали се бежанци е спаднал до 22% в сравнение с 2019 г.

Процедурите, свързани с пътуване за целите на презаселване на бежанци, бяха временно спрени поради наложените мерките срещу COVID-19 от март до юни. Следователно, само 17 400 бежанци са били презаселени през първите шест месеца на 2020 г. Според правителствените статистики това е половината от броя регистрирани презаселвания през 2019 г.

Въпреки че действителният брой на лицата без гражданство остава неизвестен, 79 държави в света са докладвали 4.2 милиона лица без гражданство на тяхна територия.

ВКБООН публикува годишни световни данни относно принудително разселени лица всеки юни в доклада „Глобални Тенденции/Global Trends”. Докладът за тенденциите до средата на годината, публикуван на 09.12.2020 г., е достъпен тук.

Глобалната статистика за разселването може да откриете на: https://www.unhcr.org/refugee-statistics/

 

За повече информация по тази тема, моля свържете се с най-близкия служител на ВКБООН. Списък с контактите, може да намерите тук.

 

Източник: https://www.unhcr.org/ar/news/press/2020/12/5fd0cc564.html