От първо лице: Да обучаваш студенти бежанци

Автор: Доц. д-р Мария Стамболиева, Център за изчислителна и приложна лингвистика, НБУ 

През 2014 г. като доброволец на Каритас, участвах в обучението на деца и млади хора от Интеграционния център за бежанци в ж.к. „Овча купел“, като преподавател по английски език. Признавам, че не започнах с големи очаквания, но бях приятно изненадана: повечето от моите ученици не бяха нито невежи, нито неграмотни, имаха и добра чуждоезикова подготовка. Същата година в Нов български университет подготвяхме стартирането на една от най-успешните ни филологически програми –  „Приложни чужди езици за администрация и управление“, проектирана по модела на много успешни сходни френски програми. Обучението в програмата е на английски, което предполага добро входно ниво на владеенето на езика, а с над 1000 часа се изучава и втори чужд език (френски, немски, испански или руски). Програмата предлага разнообразни въвеждащи курсове в области, свързани с администрацията и управлението, информатиката, компютърно-подпомогнатия превод. Целта ѝ е да подготви многоезични и компютърно грамотни преводачи с добро разбиране на специализираната професионална област на администрацията и управлението или офис администратори/мениджъри, владеещи два или три чужди езика. Още по време на кандидатстудентската кампания за учебната 2015/2016 г. стана ясно, че програмата ни ще стартира успешно, при това не само с български, но и с чуждестранни студенти. Започнах да обмислям и как да помогна на млади хора, получили бежански статут, да продължат образованието си в нея.

Трябваше, първо, да разберем дали сред бежанците ще има интерес към такава програма и дали ще намерим подходящи кандидати; в случай, че намерим кандидати, трябваше да потърсим възможности за финансова помощ. Първата задача се оказа сравнително лесна и за нея получихме подкрепа както от местни администратори, така и от имигрантски организации. Десетина кандидати се явиха на интервю, а шестима от тях (четири дами и двама младежи) показаха необходимата предварителна подготовка.  Намирането на финансовата подкрепа обаче се оказа много трудна задача – нито една от институциите и организациите, към които се обърнахме, не предложи помощ. Бяхме почти изгубили надежда, но стана чудо: няколко седмици преди началото на учебната година, подкрепата дойде от настоятелството на НБУ в лицето на изпълнителния ни директор д-р Георги Текев. Едногодишни стипендии бяха отпуснати за всичките шестима младежи!

Студентите ни бежанци имаха доста различна академична съдба. Един от студентите, при това най-будният, регистрира едно-две участия в обучителната ни платформа Moodle NBU, но нито един път не се появи на лекции. Още в средата на първия семестър изгубихме следите му и оттогава не сме се чували с него. Другият господин завърши успешно първия си семестър, но после си намери добре платена позиция в софтуерна фирма и постепенно отпадна от програмата. Когато последно го видях, беше финансово стабилен, беше успял да се събере отново със съпругата си (която беше останала в Сирия) и изглеждаше удовлетворен от живота.

Четирите дами се оказаха по-дисциплинирани и ученолюбиви. През първите семестри редовно посещаваха часовете и имаха добра успеваемост. Повишиха нивото си на владеене на английски език и добиха базови умения по избрания втори чужд език. През втората си година и четирите си намериха подходящи позиции в кол-центрове или частни фирми, а една от тях, си намери и съпруг. Тя е вече щастлива майка, но ни уверява, че ще се върне да завърши обучението си. Друга от дамите замина за Германия със съпруга и сина си. Дано часовете по немски да са ѝ били от помощ. Най-младото момиче успешно завърши четири семестъра, след което я загубихме за една година. Миналата година се появи отново и се записа в пети семестър.

Можем да се похвалим и с една история с безспорно щастлив край. Една от дамите, феминистка и бунтарка, беше избягала от Сирия със сина си без надежда някога да може да се върне, демонстрира голяма амбиция и сила на волята. Усилията ѝ през първите четири семестъра ѝ позволиха да се класира за мобилност по програма Еразъм + и да се обучава един семестър в Университета в Екс-Марсилия, Франция. Преди месец студентката успешно положи държавния си изпит и защити магистърска теза „Езиковите технологии в превода“. Тя е първата студентка, завършила програмата!

Усилията ни за привличане на млади бежанци в една от бакалавърските програми на НБУ не се увенчаха с невиждани академични постижения, но в никакъв случай не завършиха с провал. Приетите в програмата ни млади хора получиха възможността да се обучават със свои връстници в една гостоприемна, подкрепяща и интернационална среда. Получената добра подготовка по английски и втори чужд език им осигури подходящи работни места. Часовете по български език за чужденци, както и контактите с български студенти, безспорно помогнаха за по-лесното им интегриране в новата среда. А БП „Приложни чужди езици за администрация и управление“ с радост ще посрещне нови студенти с бежански статут и ще ги подкрепи в процеса на интеграция в страната и ЕС.