За болката, която ни прободе от Кабул

От 15 август 2021 г. тъмните дни за пореден път застигнаха моя роден Афганистан. По оживените улици на Кабул, люлката на гражданското общество в страната ни, се настани тишината: на живота без надежда за развитие и без смисъл.

За мен, като афганистанка, далеч от пределите на родината, е ужасно трудно да не зная какво да направя, за да помогна – да помогна на моя народ, да спася своята държава. 

Това, което мога да свърша отдалеч, е да дам глас и лице на страданието. Затова и първото, което сторих, е да организирам демонстрация, състояла се на 20 август в центъра на София. Целта ни беше да призовем правителствата по света да отделят повече внимание на случващото се в Афганистан, да ги накараме да не забравят съдбата на хората, които остават в страната. 

Тези протести и демонстрации по целия свят, от които в България също станахме част, дават увереност на хората и по-специално на жените в Афганистан: те също събраха смелост да излязат по улиците и да защитят своите права. 

Моят начин да помогна, беше да участвам в различни медии и предавания: всички те бяха насочили поглед към Афганистан, а възможността да говоря за съдбата на жените там, ме накара да се чувствам поне малко полезна на народа си. На 22 септември 2021 г. успях да организирам в София и събитие, посветено на историята и културата на Афганистан. С участниците говорихме за първия режим на талибаните и успехите, постигнати през последните 20 години, които днес са под заплаха. Говорихме за красотата на природата, за селското стопанство. Животът под знака на талибаните предишния път беше толкова жесток и страховете ни са, че надеждата отново си отиде. Усещането е, че някой умишлено те спира, дърпа те назад. Цяло едно поколение, което две десетилетия се бори толкова усилено за прогрес, днес мълчи, а постигнатото изглежда като стар спомен. 

Можете да чуете повече от Силсила на следните линкове: