Кампанията за Фреди и Линда: личният пример и силата на общността

Бистра Иванова, Мулти култи колектив

Редица международни изследвания показват, че нагласите към чужденците в България са значително по-негативи отколкото средното за Европейския съюз (ЕС). Проучване на Евростат от 2018 г. отчита, че страната е сред най-враждебно настроените спрямо гражданите на трети страни – едва 15% от респондентите дават положителен отговор на въпроса дали биха приели мигрант за свой колега, лекар, съсед или член на семейството. Това е далеч под средните нива за ЕС –  57%.

Проучване на ВКБООН от 2020 г. показва, че информираността за бежанците е на много ниско ниво и с годините намалява допълнително от 23% през 2018 г. до едва 7,2% през 2020 г. Същото проучване на ВКБООН посочва, че най-често срещаното отношение към бежанците е на недоверие, съчувствие, като към всеки друг човек, страх, безразличие. Запитани дали те лично са склонни да помогнат на бежанци, 28.6% отговарят с да, 13% – да, при определени условия, 39,8% –  не и 18.6% – с не знам

Последните коледни празници върнаха въпроса за приемането и подкрепата на бежанците на дневен ред на национално ниво чрез една злополука и опровергаха тези негативни тенденции. На 19 декември 2020 г., събота, семейството на Фреди Бениамин и Линда Ауанис е у дома и прави коледни сладки с внуците си пред празнично подредената елха, под която се подават красиво опаковани подаръци. Изведнъж електричеството спира, усеща се мирис на печено и за секунди семейството разбира, че новата им къща в село близо до София гори. Семейството бързо бяга на двора по домашни пантофи, без да има време да вземе дори личните си документи, телефон или пари. Докато чака пожарната на двора, пожарът се разгаря и покривът на къщата се срутва пред очите им. Причината е късо съединение. Семейството остава само с дрехите на гърба си и в огромен шок.

Фреди и Линда са добре познати на широката общественост, защото са забележителни личности и особено специални за сдружение Мулти култи колектив. Фреди е собственик и готвач на популярния столичен иракски ресторант Ашурбанипал (номер 1 за арабска кухня в София според Trip Advisor), който партнира с Мулти култи от 10 г. в стотици събития, кулинарни курсове, кетъринги, тийм билдинги, медийни изяви. Линда пък е съосновател и председател на Съвет на жените бежанки в България, водещо бежанско НПО с близо 20-годишна история, както и съосновател на Мулти култи колектив. Двамата са бежанци от Ирак, християни, хора с огромни сърца, които са помагали на хиляди чужденци и българи в нужда, подкрепяли са интеграцията на бежанците и са се застъпвали за тях на национално ниво.

Въпреки че няма такъв опит, веднага щом научи за злополуката, на 20 декември Мулти култи стартира дарителска кампания във Фейсбук. Тя разказа историята от предишния ден и помоли за три неща:

  1. Споделяне на информацията, тъй като алгоритмите на Фейсбук силно ограничават видимостта, освен ако страницата не плати за реклама;
  2. Закупуване на ваучери за ресторанта на Фреди, които да се ползват през 2021 г. Това беше основното искане на Фреди и Линда – да не приемат подаръци, а сами да изработят парите си в края на трудната за бизнеса им година, белязана от COVID-19;
  3. При интерес – правене на безвъзмездно дарение в подкрепа на семейството.

Реакциите към кампанията надминаха всички очаквания и само основният пост достигна до над 420 000 души без нито един лев реклама. Над 3100 души го споделиха, а над 45 000 се ангажираха с него. Основните национални медии като БНТ, Нова, БНР, Дарик, Dir.bg, Offnews и др. отразиха кампанията чрез включвания на живо, интервюта, репортажи и статии и поканиха аудиториите си да помогнат, като подчертаха, че става дума за бежанско семейство. Финансовата подкрепа избухна с над 55 000 лв. само два дни след обявяване на кампанията, стигна до 92 000 лв. само пет дни след обявяване на кампанията, а към 31 март 2021 г. общата събрана през Мулти култи сума достигна близо 130 000 лв. Важно е да се отбележи, че много хора са подкрепили директно Фреди и Линда, т.е. сумата е още по-голяма.

Лесно е да се измери успехът в пари и други числови индикатори, по-трудно е да се измери огромната човешка подкрепа и топлина, която достигна до Фреди и Линда! Над 1400 българи, чужденци, бежанци, хора, които живеят в София или страната, други, които отдавна не живеят в България, но си спомнят семейството с добро, както и хора от чужбина, които никога не са го срещали, но са чували за него… Хиляди хора написаха светли и позитивни думи, които екипът на Мулти култи събра в един голям файл kind_words.doc, който да предаде на семейството в края на кампанията; десетки хора предложиха помощ за почистване на мястото на пожара и подкрепа при изграждане на новата къща; десетки предложиха материална подкрепа като техника, електроуреди, мебели, дрехи, играчки и др.; десетки предложиха на семейството да отседне в собствения им дом или да им предоставят втория си дом за безвъзмездно ползване; председателката на политическата група на ГЕРБ в Столичен общински съвет Малина Едрева се обади да предложи семейството да бъде настанено в общински кризисен център.

Екипът на Мулти култи нямаше нужната техническа подготовка за такъв обем заявки, преследване на плащания и издаване на ваучери. Той прекара коледните и новогодишните празници по 12-14 часа дневно на компютъра, за да успее технически за издаде близо 1000 ваучерa. Мулти култи благодари на неуморния екип доброволци Бистра, Питър, Панайот и Веси!

В кампанията се включиха и различни групи, приятели, общности, които развиха свои мини кампании в подкрепа на кампанията за Фреди и Линда. Една от тези инициативи е на художниците Никола Михов и Яна Линева. Двамата артисти са част от уъркшопа Изкуство и политика на Гьоте институт от октомври-декември 2020 г. Участниците имат за задача да създадат колективна публикация под формата на вестник, който в края на програмата да бъде отпечатан и разпространен безплатно в София и избрани партньорски институции в чужбина. 

„Ние с Яна не се познавахме преди уъркшопа, където ни определиха за двойка, която трябваше да създаде съвместна работа в кратък срок“, споделя Никола Михов. „Намерихме общ език и общи интереси към печатните издания и ‘лошия дизайн’. Така решихме да продадем страниците си за реклама и да дарим парите за Фреди. Спокойно можем да кажем, че проектът е вдъхновен от вашата [на Мулти култи] кампания за Фреди и Линда, защото не искахме просто да вземем пари срещу място на нашите страници, а самата кауза да мотивира хората да се включат в нашия проект. Така двете неща се допълниха взаимно. За няколко седмици се преквалифицирахме в рекламни агенти. Агитирахме буквално всички хора около нас – познати, артисти и хора от различни организации. Така неочаквано събрахме сериозна сума и близо 40 дарители. Ако срокът не ни притискаше, сигурно щяхме да съберем още. Хората откликнаха толкова ентусиазирано, че накрая се оказа, че няма как да съберем всички обяви, реклами и изображения на нашите страници. Тук получихме пълна подкрепа от Стефка [Цанева] и Лъчезар Бояджиев, които отговаряха за изданието, и в крайна сметка нашите рекламодатели се оказаха разпръснати из целия вестник – както в истински вестник“, разказва Никола. В крайна сметка кампанията им набира общо 2722 лв. Във вестника място намира и една много лична малка обява на Никола: „Некрологът е на майка ми, която откри Фреди още преди десетина години и първа ме заведе там, когато още не беше популярен, и редовно ходеше там с приятелки. Не съм й правил некролог, когато почина, и не съм мислил, че някога ще направя, но за вестника реших да помоля Андреа Попйорданова да ми направи един като отново заимствахме дизайна от истините некролози.“

В крайна сметка кампанията беше успешна. През април 2021 г. семейството започва изграждане на нова къща в същия парцел в селото край София. Нещо повече, кампанията даде надежда. Не само на семейството на Фреди и Линда, които са направили значителен принос в България, а на цялото общество – че когато има нужда, сме задружни и подкрепящи.