5 начина, чрез които бежанците помогнаха за справянето с коронавируса

Те отдадоха силите, креативността и предаността си с надеждата за 2021 г.

 

От: служители в Комисариата

31.12.2020

 

 

Повечето хора неимоверно желаят 2020 година да свърши по-скоро. Коронавирусът причини смъртта на близо 1,8 милиона души, както и ужасно страдание по целия свят. А с края на годината и започването на кампаниите за ваксиниране, много хора вярват, че вирусът ще бъде овладян. Икономическите и обществените последствия от епидемията обаче ще се усещат и през идните години, особено в слаборазвитите страни в света, където са принудени да живеят повечето бежанци.

Но ние във ВКБООН сме оптимисти! Принудените да живеят в различни краища на света бежанци, много от които претърпели невъобразими загуби, ни показаха как можем да бъдем решителни и да използваме всичко нужно за преодоляване на кризата.

Следват пет неща, с които бежанците успяха да ни върнат надеждата в тази безпрецедентна година:

 

  1. Отзивчивостта на работещите на първа линия

В началото на март, преди коронавирусът да се превърне в световна пандемия, венецуелският лекар Самуел Суарез даде съвети на изложените на опасност еквадорци в провинциалните райони как да се пазят и да избягват инфекцията, продължавайки да изпълнява професията си. В Иран афганистанската лекарка бежанка Фаза Хусейни работи неуморно, за да помогне на болните сред местните жители, както и на афганистанците, поразени от болестта. Тя също им предостави информация и съвети как да останат вън от риска да се заразят. В Бангладеш обучена група от здравни работници, всички бежанци рохинги, успя да помогне на нуждаещите се в най-големия бежански лагер в света да премести болните от коронавирус и контактните лица в клиника.

 

  1. Производство на сапун, маски и медицинско оборудване

В бежански лагер в Кения предприемачът и бежанец от Бурунди Инносент Хавияримана произведе сапун, който продаваше на жителите на разумна цена. В съседна Сомалия завърналата се бежанка Фирдуса Ибрахим, 24 г., участва в курс по шиене. Никога преди това дори не си е представяла, че само шест месеца по-късно ще произвежда предпазни маски в помощ на хората в борбата срещу вируса. В Мексико пък бежанци се присъединиха към работници във фабрика за производство на перални, предназначени за опазване на здравето на лекарите на първа линия в Латинска Америка.

 

  1. Укрепването на физическото и псхичното здраве

Сред влошаващата се икономическа ситуация и състоянията на продължително затваряне, душевното здраве също се влошава. Бежанците обаче отвръщат на това със стремеж към подобряване на психичното и физическото здраве. В Перу венецуелски консултанти по психично здраве чрез дистанционни срещи предоставиха на колегите си бежанци „първа помощ за психиката“, за да им помогнат в борбата с КОВИД-19. В Ирак пък някои бежанци предложиха услуги в сферата на психичното здраве на жителите на страната. В Кения бежанката от Уганда и треньорка по йога, Рита Браун, започна да преподава по интернет, за да насърчи себеприемането и душевното здраве на бежанците и в Кения, и извън нея.

 

  1. Запазване на сигурността в общностите

Поради множеството възрастни и изолирани в чужбина хора, Шади Шахана и други благодетели от сирийската общност в Швейцария сформираха за нуждаещите се помощен мост към външния свят. Шади успява да мобилизира мрежа от доброволци, които да осигуряват храна и лекарства за възрастни, хора в неравностойно положение и други, изложени на някакъв риск. Тази инициатива бе бежанският отзвук, който помогна да се гарантира, че никой няма да бъде изоставен, както и допринесе в разпространението на доброволчески дейности във всички краища на света.

 

  1. Забавлението и образованието по време на локдаун

И докато локдаунът принуди всеки да си търси нещо за правене, то бежанците не се посвениха също да се включат в предоставянето на купища забавления и вдъхновение. В Индия например те се присъединиха към останалите гласове, участващи в изпълнението на песен, от която струи надежда и добро, направена от носителя на награда „Грами“, Рики Кей. Песента събра 24 бежанци музиканти, които  изпяха „ShineYourLight“ – песен, която се изпълнява на четири езика (английски, дари, фарси и пущу) и която приканва слушателите да се радват на споделената човечност. А с наближаването на края на годината, бежанци от целия свят, получили вече канадско гражданство, споделиха своите истории и любимите си рецепти в безплатната електронна книга „Вкусове от родината: рецепти от група бежанци“.

 

Източник: https://www.unhcr.org/ar/news/stories/2020/12/5fef512f4.html